Bizi diğer sosyal medyalardan da takip edin!
Bu site İngiltere'de yaşan veya yaşamayı düşünen veya *İngiliz vergi sistemi hakkında bilgi edinmek isteyenler için gönüllü uzman ekibimiz tarafından hazırlanmıştır. Artık muhasebeci peşinden koşmak zorunda değilsiniz. Aradığınız bir çok soruya burdan anladığınız dilde cevap bulabilir veya site uzmanlarımıza danışabilirsiniz. (*Birleşik Krallık veya Büyük Britanya)

İNGİLİZ DEVLET EMEKLİLİĞİ HAKKINDA SİZDEN GELEN BAZI SORULAR ve CEVAPLARI

13 February 2018
5,669 Views

Tam devlet emeklilik ücreti ne kadar?

Eğer en az 10 yıl prim ödemişliğiniz yok ise hiç bir devlet emekliliği alamazsınız. Fakat ikametiniz Birleşik Krallık ise ve emeklilik yaşınız (İngiliz kurallarına göre) geçmiş vede başka bir geçim kaynağınız yok ise diğer sosyal yardımlardan faydalanabiliyorsunuz. Örneğin ‘Pension Credit’.

Nisan 2017’de başlayan vergi yılı için tek bir kişiye verilecek tam devlet emekliliği haftada £159.55’dır.  Eğer kişinin 35 yıldan daha az prim yılı varsa daha az haftalık alır ama gönüllü olarak ulusal sigorta primlerini ödemek ve eksik yılları tamamlamak bazı kişiler için hala mümkün olabilir.

Eğer toplam prim yıllarınız 35 yıldan az, fakat 10 yıldan fazla ise o vergi yılı için belirlenen haftalık emeklilik ücretinin proporsiyonu size ödeniyor. Örneğin tam devlet emekliliği haftada £159.55 (6 Nisan 2016 dan sonra emekli olanlar için) ve sizin toplam 23 yılınız var ise, size ödenecek haftalık rakam şu şekilde hesaplanır: £159.55 x 23/35 = £104.85. Aslında her bir extra prim yılı haftalık emeklilik ücretinizi £4.56 artış olarak etkiliyor.

Peki primlerin maliyeti ne kadar?

Eğer self-employed yani serbest meslek sahibi olarak çalışıyorsanız, o vergi yılı içinde  52 tane Class 2 NIC ödemeniz o vergi yılının İngiliz devlet emekliliği için gerekli prim yıllarına sayılmasına yeterli. Bu prim 2017/2018 vergi yılı için haftalık £2.85’dur. Bu sigorta primi yıllık net kârı £6,025 üzerinde olanlar tarafından ödenir.

Nisan 2017’de başlayan vergi yılında kişinin işçi olarak yıllık kazancı £8,164’un (haftalık £157)  üzerinde ise işçi sigorta prim payı öder. Buda en basit hali ile 25 yaşından büyük bir bireyin 2017/2018 vergi yılındaki çalışmasının sigorta primine dahil edilmesi için, kişinin haftada (ulusal yaşam ücretinden hesaplanırsa) en az 21 saat ve üzeri çalışması anlamına geliyor.

En basit tanımı ile 2017/2018 vergi yılında yılda sadece £3.60 sigorta primi ödeyerek İngiliz devlet emekliliği için gerekli prim yıllarınızı tamamlayabilirsiniz (25 yaşından büyük, henüz emeklilik yaşından küçük, haftada 21 saatten, saat başı £7.50’den çalışırsanız).

Eğer kişinin haftalık kazancı £113’ dan fazla fakat £157 dan az ise kişi gönüllü olarak sigorta primlerini ödeyebiliyor (haftalık NIC Class 3’den).

Ayrıca koşullara uygun diğer birçok kişi gönüllü olarak son altı yıla kadar sigorta primlerini ödeyebilir. Gönüllü ödenen sigorta primleri ya NIC Class 2’den yada Class 3’den ödenir fakat çoğunlukla NIC Class 3’e tabidir. Bu içinde bulunduğumuz 17/18 vergi yılında Class 3 NIC haftalık £14.25’dir (yada yılda £741).

İngiliz devlet emekliliği için gerekli prim yıllarım eksik, Türkiye’deki çalışma yıllarım İngiliz devlet emekliliği için gerekli prim yıllarına sayılırmı?

Evet sayılır! Tıpkı İngiltere’deki çalışma yıllarınızı Türkiye’ye götürüp Yurtdışı borçlanması yaptığınız gibi, eğer İngiliz devlet emekliliğine hak kazanmak için gerekli en az 10 prim yılınız yok ise, Türkiye’deki çalışma yıllarınızı Türkiye ve İngiltere arasında imzalanan 1961 tarihli Sosyal Güvenlik Sözleşmesine göre İngiliz devlet emekliliği için eksik olan prim yıllarınız için beyan etmeniz mümkün. Bu şart şöyle; diyelim ki Birleşik Krallık’ta 4 yıl çalışıp prim ödediniz, son 4 yıl içinde gönüllü prim ödediniz ve 8 yılınız oldu, oysaki İngiliz devlet emekliliğine hak kazanmak için en az 10 prim yılı gerekli. İşte bu noktada  eksik olan 2 yılınızı Türkiye’deki çalışmışlığınızdan alıyor fakat size ödenen haftalık 8 yıl üzerinden hesaplanıyor.

Ben bir zamanlar İngiltere’de öğrenci idim yarı zamanlı (part-time) çalıştım İngiliz devlet emeklilik hakkım var mı?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi İngiliz devlet emekliliğine hak kazanmak için en az 10 yıl sosyal sigorta primi ödemiş yada kredisi ödenmiş olması gerekli bunun içinde ulusal sosyal sigorta numarasına sahip olmanız gerekli. Yabancı ülke vatandaşı olarak İngiltere’de öğrenci konumunda iken prim kredisi hakkınız zaten yoktur ve yarı zamanlı çalışmış iseniz muhtemelen prim de ödememişsinizdir. Fakat haftalık kazancınız o yıl için belirlenen taban kazanç barajının üzerinde idiyse (örneğin 2017/2018 vergi yılı için bu haftada £113’dur) O vakit gönüllü olarak o yıllarınızın primlerini ödemeniz mümkün olabilir (son 6 yıla kadar). Fakat gönüllü ödeyeceğiniz primler dahil en az 10 yılı tamamlamıyorsanız bu size devlet emeklilik hakkı vermez.

Ben Türkiye’ye (yada başka ülkeye ) temelli geri dönüş yapıyorum bugüne dek ödediğim primleri geri alabilir miyim?

Hayır! Malesef bu mümkün değildir. Ödenen hiçbir prim nakit para olarak geri alınamaz.

Benim yıllık maaşım çok olunca çok işçi sigorta primi ödüyorum peki devlet emeklilik haftalığımda aynı şekilde çok olucak mı?

Aslına bakarsanız ayda £0.30 ödeyen ile ayda örnekle £500 işçi sigorta primi ödeyen kişi yada sosyal yardım aldığından dolayı hiç bir şey ödemeyen kişilerin emekli olduklarında alacakları haftalıkları, sadece toplamda ödedikleri prim yıllarına göre değişiyor. Yoksa çalışıp çok yada az prim ödemesi, yada 35 yıldan fazla prim ödemesi devlet emekliliklerini etkilemiyor.

Ben bir zamanlar İngiltere’de yaşadım artık Türkiye’de yaşıyorum İngiliz devlet emekliliği alabilirmiyim?

Eğer yeterince prim ödemişseniz evet. Fakat herhangi bir devlet emekliliği yada tam devlet emekliliği için gerekli prim yıllarınız eksik ise bu yılları gönüllü olarak ödemek için uygulanan ödeme koşulları kişiye göre değişiyor. Örneğin yaşadığınız ülkede çalışıyormusunuz? Yoksa işsizmisiniz? Birleşik Krallık’tan ayrılmadan önce en az tam üç yıl boyunca burada ikamet ettiniz mi? Yada en az tam üç yıl boyunca Birleşik Krallığ’a sigorta primi ödediniz mi? Eğer yeterince prim ödemişseniz Türkiye’de temelli yaşıyor olsanız dahi İngiliz devlet emekliliğini alabilirsiniz.

Eksik sigorta yıllarımı nasıl ögrenip ödeyebilirim?

Kişi eksik yıllarını görmek vede gönüllü olarak eksik yıllarını ödemek istiyorsa bunun için HMRC’den sosyal sigorta prim cetvelini istemeli ve henüz geç olmadan ödemeye uygun olan yıllarını böylelikle ödeyebilir. Bir kaç şekilde istenen sigorta prim cetveli telefon ile 0300 200 3500 (yutdışından 0044 191 203 7010) numarasından, kişisel vergi hesabından (internetten), posta ile veya kişi muhasebecisine danışarak isteyebilir. Yada aşağıda linki olan yazımızda sigorta cetvelini nerden nasıl alabilirsiniz yazdık.

https://turkcetax.com/ingiltere-sigorta-prim-cetveli-nerden-nasil-alabilirim/

 

Leave A Comment