Bizi diğer sosyal medyalardan da takip edin!
Bu site İngiltere'de yaşan veya yaşamayı düşünen veya *İngiliz vergi sistemi hakkında bilgi edinmek isteyenler için gönüllü uzman ekibimiz tarafından hazırlanmıştır. Artık muhasebeci peşinden koşmak zorunda değilsiniz. Aradığınız bir çok soruya burdan anladığınız dilde cevap bulabilir veya site uzmanlarımıza danışabilirsiniz. (*Birleşik Krallık veya Büyük Britanya)

ÖDEDİĞİM VERGİLERİ GERİ ALABİLİRMİYİM?

14 February 2018
1,359 Views

Evet son günlerde aynı soruyu soran sorana. İngiltere’ye ödediğim vergileri vede sigorta primlerini geri alabilirmiyim? Cevap hem EVET! hem de HAYIR!

Birçok kişi muhtemelen şu sorulara cevap arıyordur;

Ben ülkeme geri döneceğim, işimi kapattım veya başka ülkeye göç ediyorum bu güne dek ödediğim sigorta primlerini vede vergileri geri alabilirmiyim? Muhtemelen eş, dost, akaraba yada arkadaştan veya internetten de cevap bulmuştur EVET alabilirsin diye ve kişi bunu herkese verilmiş bir hak gibi analize edip OK! o vakit bende alabilirim diye düşünüyor olabilir. AMA yanlış!

İşte size doğru bilgi:

Ödenen vergiler vede sigorta primleri geri alınmaz ancak kişi için otomatik hesaplanan vergi yanlış veya eksik olabilir ve bu sebepten dolayı FAZLAdan yada YANLIŞLIKLA ödediği vergiyi geri alabilir.

Aşağıdaki durumlarda yanlış veya eksik veya fazla gelir vergisi hesaplaması olabilir ve bu sebepten bir vergi iadesi  yada indirimi alabilirsiniz:

  1. Birinci koşul vede sıkça rastlanan durum, maaşlı PAYE sisteminden çalışanların, bu sisteme eklenen yanlış “tax code”u sebebi ile gerçekleşir. Vergi kodu kişinin o vergi yılı için hak ettiği vergiden muaf kazancının bir kod halinde sisteme yüklenmesidir. (örneğin 17/18 vergi yılında temel vergi kodu 1150L’dir yani hak sahibi kişinin yıllık kazancının ilk £11,500’u vergiden muaftır, yani kişi bu rakamın vergisini ödemez)
  2. Bir diğer durumda yine PAYE sisteminde işçi olarak çalışan kişinin o vergi yılı ortasında yeni bir işe başlaması vede P45 evrakını yeni başladığı yere vermemesi üzerine kişiye acil vergi kodu uygulanması ile gerçekleşir. Bu durum özellikle sık iş değiştiren öğrencilerin karşılaştığı bir durumdur.
  3. Vergi indirimi gerektiren bir başka durumda şudur: eğer kişi bu çalıştığı iş için aslında cebinden bir takım masraflar ödüyor ise vede bu masraflar kişinin maaşına yansıtılmıyorsa. Örneğin kişi kendi parasını mesleği için kullanıyorsa, yada şahsi bilgisayarını yada bu iş için yakıt masrafları veya iş kıyafetlerine harcama yapıyorsa veya işi için bir takım profosyenel kurumlara üyeliği varsa ve üyelik ücreti oduyorsa. Aslında otomatik sistemde vergiye tabi olan maaşından düşmesi gerekirken sistem düşürmediğinden tam vergi kestiğinden dolayı kisiye vergi iadesi hakkı dogurur.
  4. Kişi vergi yılı ortasında iş bıraktı ise (ister başka yere göç etmek için isterse hala Birleşik Krallık’ta ikamet ediyor olsun) kişinin ilk aylığı veya haftalığı ödenirken PAYE sistemi sanki kişi tüm vergi yılında çalışacakmış gibi vergiden muaf haklarını aylık veya haftalık bazında veriyor. Daha basit hali ile; diyelimki kişi vergi yılının sadece ilk 3 ayı çalıştı ve aylığı £1000 idi. Sistem sanki bu kişinin yıllık kazancı £12,000 muş gibi hesaplıyor vede vergiden muaf hakkı olan £11,500’u (17/18 vergi yılında) 12 ye bölüp kişiden daha ilk ayından itibaren bu rakamın üstü olan £500’un vergisini kesiyor. Sigorta primleri de aynı şekilde hesaplanıyor. Kimi durumda kişi işten çıkarken PAYE sistemi bu vergiyi düzeltebiliyor. Diyelim ki bu kişinin bu vergi yılındaki toplam kazancı sadece o ilk 3 aylık maaşı idi vede başka vergiye tabi kazancı yok ise kişiden fazladan vergi alınmış olur çünkü yıllık £3,000 toplam kazanç vergisiz kazanç olur (yıllık vergiden muaf rakamın altında olduğu için).
  5. Yine vergi iadesi doğuracak bir başka durum ise; kişiye vergide indirim yada muafiyet yada kolaylık sağlayan bir takım harcamalar yapmak örneğin “GIFT Aid donation” yada “Pension contribution” yada “Qualified loans interest” gibi harcamalardır. Kişiden otomatik kesilen vergiler fazla olduğundan kişi geri alabilir. (note: bu konular sizler için derin vede burdan yazması uzun olduğundan sadece başlık verildi ilerleyen günlerde detayını anlatabiliriz)
  6. Birde kişi self-employed olarak çalışmış vede self assessment’le vergisini ödemiş ise ve bu geri iadeyi beklediği vergi yılı ilk çalışma yılı değil ise (kişi bir önceki vergi yılında self-employed değilse bu ilk yılında self-assessmen’ta vergi iadesi almaz ) muhtemelen fazladan vergi ödemiş olabilir çünkü Self-employed’lar gelecek yılın vergisini içinde bulunduğu yıl öderler veya kişinin ilk yılında seçtiği hesap ayı vergi yılının sonuna eş değil ise kişi ilk yıl yine fazladan vergi ödemiş olabilir. Kişi bu fazladan ödediği vergileri geri alabilir çoğunlukla self employed olduğu işi kapattığında.
  7. Birde hem şirketler hemde self employed’lar için yapılan zararın geçmiş yıllara veya kimi koşullarda ilerki yıllara aktarılması mümkündür. Bu durumlarda kişi eski yıllarda kâr yapmış, o kâra vergi ödemiş ise bu zararı geriye götürebiliyor böylelikle önceden ödediği vergileri geri alabiliyor.
  8. Birde çifte vergi indiriminden (double tax relief) dolayı ödenen verginin geri alınması veya ödenecek diğer vergilerden düşürülmesi söz konusudur. Bu koşul kişinin yaşadığı veya vergi mükellefi olduğu ülkenin sistemine bağlı olarak değişir.

Özetle eş dost akraba bu yukarıdaki sebeplerden dolayı ödediği vergisini geri almış olabilir. Bunlar herkese verilen haklar degildir. Fakat bütün bu yukarıda saydıklarımız sadece dağın görünen yüzü. İnanın çok daha fazlası var örneğin kira kazançları, faiz kazançları, ilk yıl zarar şartları, son yıl zarar şartları, şirketlerin vergi uygulamaları, şahısların vergi muafiyetleri vs. Kişilerin bir çok hakları var bunun için tecrübeli vede deneyimli bir muhasebeci ile görüşmeniz gerekli.

Koşullar vede durum itibarı ile fazladan ödenen vergiyi geri almak başka şey. Fakat şunu yaparsak doğru olmaz “ben ülkeme geri dönüyorum madem öyle verin bana ödediğim vergileri geri” Olmaz!

Birçok vergi düzeltmeleri bireylerin ‘personal tax account’ üzerinden yapabilecekleri bir uygulama var şahıslara özel. Sayfamızda anlatacağız bunu muhakkak kayıt olun. İsteyene link aşağıda.

https://www.tax.service.gov.uk/government-gateway-registration-frontend?accountType=individual&continue=%2Fpersonal-account%2Fdo-uplift%3FredirectUrl%3D%252Fpersonal-account&origin=PERTAX 

2 Comments

Leave A Comment