Bizi diğer sosyal medyalardan da takip edin!
Bu site İngiltere'de yaşan veya yaşamayı düşünen veya *İngiliz vergi sistemi hakkında bilgi edinmek isteyenler için gönüllü uzman ekibimiz tarafından hazırlanmıştır. Artık muhasebeci peşinden koşmak zorunda değilsiniz. Aradığınız bir çok soruya burdan anladığınız dilde cevap bulabilir veya site uzmanlarımıza danışabilirsiniz. (*Birleşik Krallık veya Büyük Britanya)

MİRAS VERGİSİ (INHERITANCE TAX) NEDİR?

15 February 2018
4,578 Views

Miras Vergisi (yada Veraset ve İntikal Vergisi) yani ‘Inheritance Tax’ ölen birinin malı, mülkü, parası veya diğer varlıkları için ödenen vergidir.

İngiliz miras vergisi çoğu kişi tarafından haksız bir vergi olarak görülmek ile beraber bir okadar da anlaması karmaşık bir vergidir.

Normalde, mülkünüzün veya varlıklarınızın net değeri £325.000 altında ise veya siz her şeyi eşinize veya sivil ortağınıza yada hayır kurumlarına veya amatör spor kulüblerine bırakırsanız sizin için ödenecek bir miras vergisi olmaz.

Yaşadığınız evi çocuğunuza (evlat edinilen, yetiştirilen veya üvey çocuklarınız da dahil) veya torunlarınıza bırakırsanız bu veraset vergisiz baraj limiti £425.000’a yükselir.

Barajlar yıllar içerisinde değişebilir unutmayın.

Evli iseniz veya sivil bir ortaklığınız varsa, yaşadığınız evi sizin ölümünüzden sonra eşinize bırakırsanız, sizin bıraktığınız miras £325.000 barajının altında ise, ve eşiniz sizden sonra vefatında evi çocuk veya torunlara bırakırsa yaşanan evin miras vergisinden muaf barajı £850.000’a kadar yükselebilir. 2020-21 vergi yılında bu baraj £500,000 olucak buda eşler için £1 milyon poundluk yaşanılan evin çocuk veya torunlara bırakılması halinde hiç miras vergisi ödememek anlamına geliyor.

Standart miras vergisi oranı 40%’dır ve sadece mülkünüzün barajın üzerindeki kısmından tahsil edilir. Örnekle  daha iyi anlayacaksınız;  varsayalım NET gayrimenkulünüz £500,000 değerinde ve vergisiz miras barajı £325,000, o halde ödenecek miras vergisi £70,000’dir (£500,000 eksi £325,000 eşittir £175,000 çarpı 40%).

Kişi için miras vergisi hesaplanırken varsa tüm varlıkları toplanır ve varsa herhangi bir borç varlık değerinden düşürüldükten sonra vergi hesabına eklenir. Örneğin hala mortgage (ev kredisi) borcu varsa.

Eğer varlıklarınızın net değerinin yüzde 10’nunu sadaka olarak bırakırsanız veraset vergisinde indirim alarak 36%’lik oranda ödeme yapabilirsiniz.

Diğer vergilerde olduğu gibi miras vergisinde de doğru vergi planlaması ile az vergi ödemek mümkün. Yanlız bu planlama sonraya bırakılacak bir mevzu değil. Kişi veraseti ile ilgili doğru planlamayı ölmeden çok önce yapmalı.

Bu planlama da şu konu başlıklarını incelenmeli; İş Yeri Muafiyeti (Business Relief),  Hediye Muafiyeti (Gift Relief), Azaltma Muafiyeti (Taper Relief) ve Tarımsal Muafiyet (Ağrıcultural Relief).

Peki bu veraset vergisini HMRC’ye kim öder?

Veraset yada miras vergisi (IHT), ölenlerin mülklerine tahsis edilen vergidir. Yani aslında vergi mükellefi ölen kişidir, kişi artık öldüğü için kişinin mirasından yada bıraktığı mal varlığından ödenir.

Yaşanılan evin miras olarak bırakılması

Eğer ölürken kocanız, eşiniz veya sivil partnerinize yaşadığınız evi bırakırsanız ödeyecek bir miras vergisi olmaz. Bu evin değeri isterse barajın üzerinde olsun eşler arası sermaye transferi vergiden muaftır.

Evinizi iradenizle başka bir kişiye bırakırsanız buda ölümünüzde veraset vergisi hesaplanacak mülkün değerine eklenir. Aşağıda anlatılacağı üzere 7 yıllık kural kapsamında değerlendirilir.

Evinizi çocuğunuza (evlat edinilen, yetiştirilen veya üvey çocuklarınız dahil) veya torununuzdan bırakırsanız, vergisiz baraj değeriniz £425,000’a yükselecektir.

Ölmeden önce evden çıkar ve başka bir 7 yıl daha yaşarsanız ödeyeceğiniz bir miras vergisi normalde yoktur.

Eğer bu mülkünüzü hibe verdikten sonra o evde yaşamaya devam etmek istiyorsanız, ve veraset vergisi vermek istemiyorsanız şunları yapmanız gerekir:

  • Yeni sahibine (yani kime hibe ettiyseniz, torun veya çocuk), piyasa değerinde kira ödemeniz gerekli.
  • Evin faturalarından payınıza düşeni ödemelisiniz.
  • O adreste en az 7 yıl yaşamalısınız.

Eğer sadece mülkünüzün bir kısmını bıraktıysanız ve  yeni sahipleride mülkte sizinle beraber yaşıyor ise yeni sahiplerine kira ödemek zorunda değilsiniz.

Eğer mülkünüzün tamamını veya bir bölümünü verdikten sonraki 7 yıl içinde (7. yıl dolmadan) ölürseniz, eviniz hediye olarak kabul edilecek ve 7 yıllık kural geçerli olucak.

Bilinmesi gereken diğer detaylar

Business Relief gibi diğer  bazı muafiyetler ile ayrıca varlıkların veraset intikal vergisi’nden hariç tutulması veya az oranda vergilendirilmesi mümkündür.

Gayrimenkulünüz bir çiftlik veya tarım veya ormanlık alan içinse ayrıca tarımsal muafiyet hakkından veraset ve intikam vergisine başvurabiliyorsunuz.

Verilen hediyeler vede miras vergileri

Noel veya doğum günü hediyeleri gibi normal gelirinizden kazandığınız küçük hediyelerde ödenecek hiçbir miras vergisi yoktur. Bunlara “muaf hediyeler” denir.

Hediyeyi ne zaman verdiğinize bağlı olarak, yeni oranda miras vergisi tahsil edilen durumlar da miras vergisi 40%’dan daha az olabilir.

Ayrıca unutmamak gereken hediye ettiğiniz insanlar eğer sizden 325.000 sterlinden daha fazla varlık veya miras aldılarsa ve siz 7 yıl içinde ölürseniz veraset vergisi ödemek zorunda kalabilirler.

Eşler ya da sivil ortaklar arasındaki hediyeler için ödenecek bir miras vergisi ayrıca  yoktur. O kişi İngiltere’de kalıcı olarak yaşadığı sürece, hayat boyu istediğiniz kadar hediye verebilirsiniz.

Muaf hediyeler nelerdir?

Para, mülk, arsa, ev ve mülkiyet gibi bir değeri olan her şey ve  bir şey nakledildiğinde değer kaybı oluyorsa bu da hediye sayılır, örneğin evinizi çocuğunuza piyasaya kıyasla daha düşük bir oranda satarsanız o değer farkı da.

Her vergi yılında (6 Nisan – 5 Nisan) gayrimenkul değerinize eklenmeksizin muaf hediye hakkınız vardır buda yılda £3.000 sterlin tutarında vergisiz hediye verebilirsiniz anlamına gelir. Bu, “yıllık muafiyet” olarak bilinir. Kullanılmayan bir yıllık muafiyeti bir sonraki yıla taşıyabilirsiniz – ancak tek bir yıllığına.

Ayrıca her vergi yılı için de şunları da hediye olarak verebilirsiniz: düğün veya sivil töreni hediyeleri için herhangi bir yakınınıza kişi başı £1.000’a kadar,  torun veya büyük torunlara £2.500’a kadar, ve herbir çocuğunuza £5.000’a kadar düğün veya sivil tören hediyesi verebilirsiniz.

Yaşlı bir akrabanıza veya 18 yaşından küçük bir çocuğa yaşam masraflarları için yapacağınız ödemelere ek olarak hayır kurumlarına ve siyasi partilere yaptığınız hediyeler de muaf hediye olarak geçerli.

Aynı kişi üzerinde bir başka muafiyet kullanmadığınız sürece her vergi yılı boyunca istediğiniz kadar kişiye kişi başı £250’a kadar miras vergisinden muaf hediye verebilirsiniz.

7 Yıl kuralı nedir?

7 yıllık kural ödenmesi gereken miras vergisi ve varsa hesaplamada kullanılan vergi oranını belirliyor ayrıca verilen hediyelerin vergi hesabına dahil edilip edilmeyeceğini de belirliyor.

Yani ölüm tarihi ile hediye verilen tarih arasında ki zaman 7 yıldan fazla ise miras vergisi ödenmiyor eğer az ise o hediyeye uygulanacak miras vergisi oranı 32% ile 8% arasında değişiyor, eğer ölüm hediye verilen tarihten 3 yıl içinde ise yine standard miras vergisi oranı 40% uygulanıyor.

Bu sadece dağın görünen yüzü Veraset ve İntikal Vergisi amacıyla ile ‘Güvence Teminatı’ anlamındaki ‘Trust’ alanına yatırım yapmak ve bunların kuralları karmaşıktır, bu nedenle detaylı bir planlama için uzman kişilerden destek almalısınız.

1 Comments

Leave A Comment