Bizi diğer sosyal medyalardan da takip edin!
Bu site İngiltere'de yaşan veya yaşamayı düşünen veya *İngiliz vergi sistemi hakkında bilgi edinmek isteyenler için gönüllü uzman ekibimiz tarafından hazırlanmıştır. Artık muhasebeci peşinden koşmak zorunda değilsiniz. Aradığınız bir çok soruya burdan anladığınız dilde cevap bulabilir veya site uzmanlarımıza danışabilirsiniz. (*Birleşik Krallık veya Büyük Britanya)

Ev Sahipleri Zorunlu Enerji Verimliliği Yönetmeliğinden Haberiniz Varmı?

27 February 2018
3,597 Views

Nisan 2018’de yürürlüğe girecek ve ugulamayan ev sahiplerinin tespit edilmesi halinde ceza alacakları enerji verimliliği düzenleme değişikliklerinden sizleri haberdar etmek istedik.

2015 Enerji Verimliliği Yönetmeliği, İngiltere ve Galler’deki konut piyasası için asgari enerji verimliliği standartlarını belirledi. Bu düzenlemeye göre toprak ve mülk sahiplerinin, ev sahiplerinin (landlords) 1 Nisan 2018 tarihinden itibaren Enerji Performans Sertifikası (EPC) E derecesinin altında olan bir mülkü kiraya vermelerine izin verilmeyecek ve kiraya verilmesi yasadışı hale gelicek.

Ev sahipleri ve emlak acenteleri bu değişiklik sizleri yakından ilgilendirecek, bu değişikliğin yatırım piyasasında yaratacağı potansiyel etkiyi şimdiden düşünmeye başlamak gerekli.

1 Nisan 2018 tarihinden sonra standartlara uygun olmayan bir mülkün kiraya verildiğinin tespit edilmesi halinde ev sahipleri, yerel makamlardan kovuşturma alıcaklar ve buda £5,000’a kadar ceza almaları riskini oluşturuyor.

O vakit eğer kiracı iseniz ev sahibinizden yeni bir enerji verimlilik sertifikası isteyin, eğer E oranın altında ise öncelikle ev sahibinize yasayı hatırlatın, gerekli değişiklikleri yapmaz ise bunu yerel makamlara bildirebilirsiniz.

Bir yatırımcı, ev sahibi olarak, mülkünüzün enerji verimliliğini şu şekillerde artırmanız mümkün:

  1. Duvarları ve çatıları izole edin

Faturalar üzerinde tasarruf etmenin ve mülkünüzü daha az yakıt ve ısınma enerjisi kullanır hale getirmenin en mühim yolu çatı katı ve dış duvar izolasyonudur. Dış duvarları çift duvar olan binaların iki duvar arasındaki boşlukların, yada dış duvarların mantolama yöntemi ile kaplanması ve çatı ile evin yada binanın tavanı arasına uygun madderin doldurulması ile içerdeki sıcak havanın dışarı çıkmasını engellemek ve dışarıdan gelen soğuk havanın içeriye etkisini azaltmak mümkün.

  1. Su ısıtıcısı kazanını değiştirin

Eğer yapabiliyorsanız, su ısıtıcısı kazanını (boiler) daha enerjiyi verimli kullanan yeni bir ısıtıcı ile değiştirmeyi düşünün. Bu, kısa vadede size yüksek maliyeti olmasına rağmen, uzun vadede harcadığınızdan fazlasını kazandırır. Buna ek olarak, mülkünüzü kiracı bakış açısından daha talep görür hale getirecektir. Ayrıca oda termostatları ve kazan programlayıcıları gibi ısıtma kontrollerini güncellemek düşük bütçe ile veririmliliği artıracaktır.

  1. Çift cam pencereler taktırın

Tek camlı pencerelerin tümünü çift camlı pencerelerle değiştirmeyi düşünün. Bu, yalnızca mülkünüzün görünümünü güzel sergilemekle kalmaz aynı zamanda enerji verimliliğinde de gerçekten büyük bir fark sağlar.

  1. Bırakın (etkin) ışık olsun

Mülkünüzün aydınlatma verimliliğini artırmanın çeşitli yolları vardır. Tahmin edeceğinizden daha fazla para kazanmak için daha enerjiyi verimli kullanan ampuller kullanmayı deneyin. Düşük enerji aydınlatması, ışık yayan diyotlar veya kompakt floresan ışıklar kullanabilirsiniz.

  1. Boşlukları kapatın

Özellikle evin ısınmasını engelleyen yerleri tanımlamak için tüm kapıları, pencereleri, çatı kaplamalarını ve döşeme tahtalarını kontrol edin. Tespit edilen boşlukları uygun dolgu maddeleri kullanarak onarabilirsiniz. Yada işin ehli profesyonel kişilere yaptırabilirsiniz. Yine bu yöntem ile evinizin enerji verimliliğini artıcaktır.

Peki bu harcamaların verginiz üzerindeki etkisini biliyormusunuz?

Öncelikle bu yukarıdaki enerji kullanımını düşüren harcamaları yaptıktan sonra bilmeniz gereken bu harcamaların kira kazancınız üzerindeki etkisi yani vergideki etkisi.

Alacağınız enerji verimliliği sertifikası kirada bir giderdir. Bu sertifikayı size veren kişiden faturanızı istemelisiniz ve bunu kira kazanç hesabınızı yapan muhasebecinize vermelisiniz.

Eğer izolasyon ve pencere veya merkezi ısıtma sistemi için bir kredi çekerseniz, örneğin ev kredinize ekleseniz dahi, ona ödeyeceğiniz faiz yine kira kazancına karşılık bir giderdir. (eğer yüksek vede ek gelir bandında değilseniz)

Genel bakım ve mülke yapılan onarım masrafları kira kazancına karşılık giderdir ancak mülke yapılan bir takım iyileştirmeler, yani kapital harcamalar kira kazancına karşılık gider değildir, fakat günün birinde bu mülkü satarsanız o harcamalar sermaye kâr vergisine (Capital Gains Tax) karşılık bir giderdir. Bu sebepten kayıt tutmanız gerekir. 15 Nisan 2015’den önce yapılan enerji kullanımı iyileştirme harcamaları için farklı bir uygulama vardı.

Kira gelirine karşılık gösterilen masraflar yada harcamalar kira kazancının vergiye tabi kısmını azaltır, bunlarda mülkün günlük işletme masrafları dahil olmak üzere tamir dadilat gibi masraflardır, ancak ‘sermaye’ masrafları kira kazancında gider olarak gösterilemez. Fakat siz yinede yaptığınız harcamaların faturasını tutmalısınız çünkü günün birinde o mülkü sattığınızda yaptığınız enerjide igleştirme gibi giderler sermaye kar vergisinden indirim yapacaktır.

Sermaye giderlerini şu şekilde tanımlayabiliriz; siz mülkü aldığınızda orada bulunmayan, mülke eklenen bir şeyler yada var olan bir şeyin değiştirilmesi, iyileştirilmesi veya yükseltilmesi. Mülke (kapitale) değer katan, o harcama olmadan mülkün kiraya verilmesi mümkün olmayan giderler kira kazancına karşılık gider değildir. Kapital kârına karşı giderdir. İlerleyen günlerde kira kazancına karşılık neler gider gösterilebilir yazacağız.

 

1 Comments

Leave A Comment