Bizi diğer sosyal medyalardan da takip edin!
Bu site İngiltere'de yaşan veya yaşamayı düşünen veya *İngiliz vergi sistemi hakkında bilgi edinmek isteyenler için gönüllü uzman ekibimiz tarafından hazırlanmıştır. Artık muhasebeci peşinden koşmak zorunda değilsiniz. Aradığınız bir çok soruya burdan anladığınız dilde cevap bulabilir veya site uzmanlarımıza danışabilirsiniz. (*Birleşik Krallık veya Büyük Britanya)

Avrupa Birliği (AB) vatandaşları ve aileleri için İngiltere’de daimi yerleşme veya daimi yerleşme öncesi durum ile ilgili merak edilenler.

4 December 2018
2,284 Views

Malumunuz İngiltere (Birleşik Krallık) Avrupa birliğinden çıkma kararı aldı ve birçok Türkçe de konuşan milletler arasında bir korku, bir kaos başladı. Kişiler haklarına nasıl erişebileceklerini bilmedikleri gibi İngiltere’deki yaşamlarının devamı için neler yapmaları gerektiğinide bilmiyorlar. Bu yazı Türkçe de konuşan Avrupa Birliği ülkeleri vatandaşlarının İngiltere’deki daimi yerleşme (settled status) başvuruları hakkında kişilere bilgi amaçlıdır.

Eğer bir Avrupa Birliği (AB) ülkesi vatandaşı iseniz, siz ve aileniz Haziran 2021’den sonra da İngiltere’de yaşamaya devam etmek istiyorsanız, ya Tam Yerleşkin hakkına (settled status) veya Tam Yerleşkin Hakkı Öncesi statüsünde (pre-settled status) yeni bir başvuru yapmak zorundasınız.

Gerekli başka bir sebebiniz yok ise şuan yürürlükte olan ikamet kartı (residence card) başvurusu yapmanız gerekmez. 31 Aralık 2020’den sonra ikamet kartınız olsa dahi yinede bu yeni başvuru kapsamında Tam Yerleşkin (settled statüs) veya Tam Yerleşkin Öncesi (pre-settled statüs) hakkına başvurmanız gerekli.

Bu yeni statü hakkı için başvurular Mart 2019’dan sonra başlayacak. Hükümet daha önce verdiği demeçlerde bu başvuruların gerek cep telefonlarından gerekse internet üzerinden kolaylıkla yapılacağını açıklamıştı. Başvuru için son tarih ise 30 Haziran 2021 olacaktır. Fakat Birleşik Krallık’ta tam yerleşkin veya tam yerleşkin öncesi konumunda olan bir AB’li kişinin ailesine dahil olursanız, bu tarihten sonra da başvuruda bulunmak mümkün olucaktır.

Bu yeni gelecek başvuru kapsamında olmayanlar şu konumda olan kişilerdir:
• İrlanda vatandaşı olanlar
• İngiltere’de sonsuz kalma izni olanlar (indefinite leave to remain)
• İngiltere’ye sonsuz girme izni olanlar (indefinite leave to enter)

Tam Yerleşkin (settled status) statüsünde olmak şunları kapsamaktadır:
• Bir AB vatandaşı veya bir AB vatandaşının aile üyesi olmak
• 31 Aralık 2020 den önce İngiltere’de yaşamaya başlamış olmak
• Daimi 5 yıllık bir süre içinde İngiltere’de yaşamış olmak (‘ sürekli ikamet ‘)

Eğer İngiltere’de 5 yıldan kısa bir süre yaşadıysanız, Tam Yerleşkin hakkı yerine Tam Yerleşkin Öncesi (pre-settled statüs) hakkınız olur. Her iki hak içinde aynı şekilde başvuruda bulunmanız gerekli.

Sürekli ikamet, 5 yıl boyunca herhangi bir 12 aylık dönemde, en az 6 ay boyunca İngiltere’de yaşamak demektir. Bazı koşullardaki kişiler bu şarttan hariç tutulabiliyor. Örneğin, doğum, ciddi hastalık, çalışma, mesleki eğitim veya yurtdışı zorunlu askeri hizmet gibi.

Tam Yerleşkin Öncesi statüsü size, bu yeni hakkı aldıktan itibaren 5 yıl daha İngiltere’de serbest kalma, yaşama, çalışma hakkı veriyor. Bu yeni 5 yıllık sürekli ikamet süresi ardından Tam Yerleşkin konumu için başvurabilirsiniz bunun için ise yılın en az 6 ayını Birleşik Krallık’ta geçirmiş olmak gerekli.

31 Aralık 2020’den sonra Tam Yerleşkin hakkı (settled status) alırsanız şunları yapabilirsiniz:
• İstediğiniz sürece İngiltere’de yaşayabilirsiniz
• Gerekli şartları karşılarsanız, İngiliz vatandaşlığına da başvurabilirsiniz.

Eğer 31 Aralık 2020’den sonra sizin İngiltere’deki konumunuz Tam Yerleşkin (settled) ise ileride İngiltere’de doğacak çocuklarınızın otomatik İngiliz vatandaşı olma hakkı olucaktır.

Eğer çocuğunuz doğduğunda sizin İngiltere’deki statünüz Tam Yerleşkin Öncesi durum (pre-settled) ise doğacak çocuklarınızda sizinle aynı statüde olucaktır, yani pre-settled (eğer diğer ebeveynden dolayı otomatik İngiliz vatandaşı değilseler).

Tam Yerleşik veya Tam Yerleşik Öncesi durum size şunları yapabilme hakkı verir:
• İngiltere’de serbest çalışmak
• NHS sağlık hizmetlerinden yararlanmak
• Eğitime kaydolmak veya çalışmaya devam etmek
• Eğer gerekli şartlara uygun iseniz, sosyal yardım ve emeklilik gibi kamu fonlarına erişim
• İngiltere’den dışarı veya İngiltere’ye serbest seyahat

Bu yukarıda sizler için hazırladığımız yazı gösteriyorki şuan yürürlükte olan ikamet kartına (residence card) başvurmanız anlamsız (başka geçerli bir sebebiniz yok ise) çünkü 31 Aralık 2020’den sonra bu kart geçerli olmayacaktır.

Unutmayın 2021 yılına kadar İngiltere’de yaşayan AB vatandaşlarının hakları ve statüsü ile ilgili hiçbir değişiklik olmayacak.

Siz ve aileniz, 2021 Haziran’dan sonra İngiltere’de yaşamaya devam etmek istiyorsanız “yerleşmiş durum” için başvuruda bulunmalısınız buda ancak Mart 2019 dan sonra mümkün olucaktır.

Eğer bu yazıyı okuyup faydalı bir bilgi edindiyseniz lütfen paylaşmaktan çekinmeyin.

Leave A Comment